Lespakket

‘De week van het Huisdier’ is een gratis, interactief lespakket dat ertoe bijdraagt dat kinderen én huisdieren nog fijner met elkaar kunnen samenleven. Het pakket bestaat uit vijf lessen en is geschikt voor groep 1 tot en met 4 van de basisschool. Het pakket is niet geschikt voor oudere kinderen. Gedurende één week kan elke dag een les worden behandeld, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de lessen over meerdere weken te spreiden.

Opbouw


Elke les start met het bekijken van een aflevering van Prins & Puck, waarin het onderwerp van die dag centraal staat. Dat kan bijvoorbeeld voeding, bewegen en spelen, verzorging of gedrag en communicatie zijn. Daarna volgt een klassikale bespreking van het thema van die dag. In de bijgeleverde leskrant vind je daarvoor vragen die je de kinderen kunt stellen. Op de achterkant van de leskrant staan weetjes en tips die je de kinderen kunt meegeven.

Vervolgens is er een knutselactiviteit of een spel, zoals het Prins & Puck Huisdierenspel. Ook zijn er actieve spelonderdelen die je desgewenst kunt integreren in de gymles. Zo leren de kinderen de Prins & Puck Dierendans, een vrolijk lied om elke dag de les mee te beginnen. Bij elke les horen ook filmpjes met situaties waarvan de kinderen mogen zeggen of ze wel of niet juist zijn. Daarna volgt uitleg over wat er goed was of wat er beter kan. Ter afsluiting van elke les is er een verhaal dat je kunt voorlezen. Je kunt de verhalen natuurlijk ook buiten de lessen om lezen.

De Week van het Huisdier eindigt met een leuke quiz-bingo met plaatjes, waarin al het geleerde nog eens wordt herhaald. Aan het eind hebben alle kinderen tegelijk bingo en verdient iedereen het Prins & Puck Dierenvriendjes diploma.

Lees meer over de 5 thema’s

De eerste les gaat over welke huisdieren we in Nederland kennen. Ook wordt uitgelegd welke voorbereidingen je moet treffen als er een dier in huis komt, bijvoorbeeld voor de juiste huisvesting. Daarnaast maken de kinderen kennis met Prins & Puck. De kinderen kunnen de afleveringen van Prins & Puck ook thuis kijken via de website www.PrinsenPuck.nl

In deze les wordt uitgelegd dat bewegen en spelen goed is voor de gezondheid. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen. Veilig en verantwoord spelen bevordert daarnaast de band tussen dier en baasje. Tijdens deze les leren de kinderen de Dierendans, een interactief lied waarbij iedereen gezellig mee kan zingen en dansen. Ook dit filmpje kunnen de kind thuis terugkijken via de website.

De juiste voeding is erg belangrijk voor dieren. Helaas krijgen veel dieren niet de juiste, onvoldoende of juist te veel voedingstoffen. In deze les leren kinderen vooral dat je een dier niet zomaar alles kunt laten eten, maar dat elk dier speciale voeding nodig heeft. Op de website zijn verschillende filmpjes te vinden met uitleg over hoe je zelf gemakkelijk leuke traktaties voor een dier kunt maken.

Dieren kunnen niet praten, maar dat betekent niet dat ze geen emoties voelen. Helaas gaat het op dit punt tussen kinderen en dieren soms flink mis. Daarom leren de kinderen in de vierde les herkennen of je een dier kunt aaien of dat je het juist beter met rust kunt laten.

De laatste les laat zien hoe dieren zichzelf verzorgen en wat je als eigenaar van een huisdier kunt doen om het dier fit en gezond te houden. Daarnaast wordt teruggekeken op de voorgaande lessen. Al het geleerde komt terug in een leuke quiz-bingo. Kinderen kunnen deze bingo ook thuis spelen met de bingokaarten en filmpjes die op de website te vinden zijn.

Inhoud

Na bestelling van het pakket ontvang je een link, naar een website waar je de digibordlessen met daarin alle filmpjes en lesonderdelen kunt downloaden. Daarnaast sturen we je per post een pakket toe met daarin:

  • 5 leskranten, met daarin een duidelijke en overzichtelijke uitleg van de lesonderdelen. Bekijk hier alvast een voorbeeldje van een leskrant.
  • De benodigde werkbladen
  • Het Prins & Puck Huisdierenspel
  • Een voorleesboek
  • Voor elke leerling een Dierenvriendenboekje, met daarin onder andere informatie over het lesprogramma voor de ouders en het Prins & Puck Dierenvriendjes Diploma.

Bestellen

Wil jij ook aandacht te besteden aan ‘De Week van het Huisdier’ in de klas? Bestel dit lespakket dan via het formulier hieronder.

Samenwerking met dierenspeciaalzaken

Als onderdeel van het Prins & Puck lespakket kunnen scholen een bezoek brengen aan een dierenspeciaalzaak in de buurt. De leerlingen van de school krijgen dan een brief met informatie over dit evenement. Ook krijgen ze een voucher waarmee ze dan in de dierenspeciaalzaak een door Prins geleverde Prins & Puck verrassing kunnen ophalen.

Dierenspeciaalzaken kunnen via Prins verschillende toolkits bestellen om van de Prins & Puck (mid)dag een compleet kinderfeestje te maken. Bijvoorbeeld met de Prins & Puck Escapegame of het knuffeldokter-pakket.

Heb jij een dierenspeciaalzaak en lijkt het je leuk om de samenwerking op te zoeken? Registreer je dan hieronder, dan nemen wij contact met je op als er een school in de buurt de ‘Week van het Huisdier’ organiseert. Je kunt tevens ook zelf contact opnemen met scholen in de buurt. Je Prins relatiebeheerder helpt je hier graag bij!